Categorieën
Tijd van burgers en stoommachines Tijdvak 8

Het moderne imperialisme

De geschiedenis geeft je veel antwoorden op vragen over de wereld van nu. Is het eigenlijk wel logisch dat Engels de belangrijkste taal van de wereld is?

Heb je je wel eens afgevraagd hoe het kan dat Engels de belangrijkste taal van de wereld is? Ook Spaans wordt door wel 329 miljoen mensen gesproken. Dit komt door het imperialisme. De Europese landen begonnen in de 15e eeuw de wereld te verkennen en te veroveren. In de geschiedenis boeken vind je ook verhalen over Nederlandse veroveringen. Er zijn bijvoorbeeld wel 6 landen waar Nederlands de officiële taal is. Hieronder valt natuurlijk Nederland en België. Maar ook Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Suriname. Deze landen behoren voor een deel nog steeds tot het koninkrijk der Nederlanden. Maar dat is natuurlijk niet altijd zo geweest.

Nederland, Engeland, Spanje, maar ook Portugal hadden verschillende kolonies overzee. Deze kolonies gebruikten ze voor de productie van bijvoorbeeld tabak, suiker, katoen, thee en koffie. Maar ook handelden ze er in slaven en specerijen. Deze kolonies waren voornamelijk langs de kust gelegen. De Europeanen durfden of wilden het land niet in trekken. Maar vanaf 1870 veranderde deze houding.

Dit kwam voornamelijk dankzij de industriële revolutie. Het is de belangrijkste gebeurtenis in het tijdvak van de burgers en stoommachines. Doordat er veel uitvindingen waren gedaan in de 19e eeuw bracht de landbouwgrond meer op. Er was meer voedsel dan ooit en de bevolking groeide. Veel mensen van het platteland trokken naar de stad. Daar was heel veel werk in de nieuwe fabrieken. Deze fabrieken werkten op volle kracht dankzij een nieuwe uitvinding: de stoommachine. Maar deze fabrieken hadden grondstoffen nodig en in Europa waren niet alle grondstoffen te vinden.

In Europa was in dit tijdvak was genoeg ijzererts en steenkool te vinden. Maar er was maar weinig goud, kopererts, rubber, katoen en jute. De groeiende Europese bevolking had steeds meer behoefte aan al deze grondstoffen. Dus breidden ze hun kolonies uit en gingen op zoek naar nieuwe kolonies. Op zoek naar grondstoffen.

Al in 1776 waren de Verenigde Staten onafhankelijk van hun moederland geworden. Voor die tijd was het namelijk een Britse kolonie. Maar de kolonisten voelden zich steeds meer vervreemd van het Britse moederland en eisten onafhankelijkheid.

De Verenigde Staten kent ook een geschiedenis van imperialisme. Afrika, Oceanië en grote delen van Azië werden veroverd door Europa. Het Afrikaanse continent werd zelfs verdeeld onder de landen. Er was een speciale conferentie georganiseerd waar de Verenigde Staten en 15 Europese landen allemaal een deel van Afrika kregen toebedeeld.

De landen werden niet alleen vanwege de grondstoffen veroverd. Ze wilden namelijk ook alle producten die ze hadden gemaakt verkopen in een zo groot mogelijk gebied. Europa en de Verenigde Staten waren hiervoor te klein geworden. Toch werden er ook landen veroverd waar de mensen erg arm waren. Hier konden ze dus geen producten verkopen. Ook waren er in sommige veroverde gebieden geen grondstoffen te vinden. Er leek dus geen enkele reden te zijn om deze gebieden te veroveren. Maar de Europese landen wilden ook gewoon hun macht vergroten. Hoe meer land ze hadden, hoe meer macht ze hadden.

Aanbieding

DutchHarvest OrganicHempTea
  • Dutch Harvest hennepthee is 100% biologisch
  • Alle mengsels bevatten minimaal 50% hennep
  • Cafeïnevrij
  • Zonder kunstmatige smaakstoffen, 100% natuurlijk