Overname InNL.nl

Stichting Oneindig Noord-Holland neemt per direct het platform innl.nl over van het Nationaal Historisch Museum. Deze digitale nalatenschap bestaat vooral uit beelden en verhalen die samen de geschiedenis vertellen van alle Nederlanders. Omdat innl.nl niet meer werd geactualiseerd, zou het platform per 2014 verdwijnen. Hierdoor zou een omvangrijke en prachtige virtuele collectie verloren gaan. Dat gebeurt nu dus niet. Sterker nog: samen met haar partners ontwikkelt Oneindig Noord-Holland het platform door tot een nationale erfgoedpagina. Het Nederlandse publiek krijgt hierdoor een completer beeld van de vaderlandse geschiedenis en van al het moois dat er is aan cultuur en erfgoed. Het nieuwe platform gaat uiterlijk in het derde kwartaal van 2014 live. Tot die tijd vermeldt de website www.onh.nl de content van innl.nl.

Nationale cultuurpagina

Oneindig Noord-Holland ontwikkelt een nieuwe erfgoed startpagina die een digitale verbinding legt tussen alle lokale en regionale portals van Nederland. Deze startpagina presenteert de Nederlandse geschiedenis en haar culturele erfgoed. Daarnaast slaat het een brug tussen het aanbod van erfgoedinstellingen en de vraag van het publiek naar ontspanning met inhoud. Beleving en het bieden van een context staan daarbij centraal.

De nalatenschap van het Nationaal Historisch Museum en de erfgoedcollecties die worden ontsloten via Digitale Collectie – een samenwerkingsverband tussen de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Nationaal Archief, Digitaal Erfgoed Nederland en de Koninklijke Bibliotheek onder penvoerderschap van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid – vormen de basis van het vernieuwde innl.nl. Ook de platforms ‘Het verhaal van Groningen’ en ‘Zeeuwse Ankers’ zijn foundingpartners. Dankzij deze krachtenbundeling met lokale en regionale platforms maakt de nationale erfgoedpagina de geschiedenis van Nederland en het cultureel erfgoed digitaal toegankelijk. Stichting Oneindig Noord-Holland nodigt andere regio’s en vergelijkbare publieke initiatieven van harte uit om deel te nemen aan de ontwikkeling van de nationale cultuurpagina.
“Ik ben erg blij dat Oneindig Noord-Holland de vele goede digitale producten van het Nationaal Historisch Museum gaat beheren en ontsluiten. Na de enorme investeringen is het van groot belang dat deze informatie beschikbaar blijft voor iedereen. Oneindig Noord-Holland heeft de kennis en de ambitie om dit te doen”, reageert Erik Schilp, voormalig directeur van het Nationaal Historisch Museum.

Jan Auke Brink, directeur Stichting Het Verhaal van Groningen is gelukkig met de samenwerking: “Het Verhaal van Groningen krijgt dit jaar een facelift. Samenwerking met landelijke partners zoals Oneindig Noord-Holland en Zeeuwse Ankers is daarbij belangrijk voor ons. Inhoudelijk vullen we elkaar aan en door samenwerking besparen we kosten. Met de ontwikkeling van deze nationale cultuurpagina vertellen we het verhaal van Nederland bottom-up. Daarin schuilt een grote kracht.”

Samenwerking stimuleren

Het is het streven alle beschikbare digitale informatie overzichtelijk en toegankelijk aan te bieden.Nederland kent tientallen lokale en regionale initiatieven om het culturele erfgoed van ons land levend te houden. Veel van die digitale informatie wordt nu nog zeer versnipperd aangeboden aan het publiek. Dat is bijzonder jammer, temeer omdat cultuur niet stopt bij een gemeente- of provinciegrens. “Doel van dit initiatief is om samenwerking tussen lokale en regionale initiatieven te stimuleren, gebruik te maken van bestaande landelijke infrastructuur en versnippering tegen te gaan”, vertelt Sarah Thurlings-Heijse, directeur van Stichting Oneindig Noord-Holland.

Aanbieding

DutchHarvest OrganicHempTea
  • Dutch Harvest hennepthee is 100% biologisch
  • Alle mengsels bevatten minimaal 50% hennep
  • Cafeïnevrij
  • Zonder kunstmatige smaakstoffen, 100% natuurlijk