Categorieën
Tijdvak 7

Tijd van pruiken en revoluties

Heeft iemand jou wel eens gevraagd of je snel rijk wilde worden? De Nederlanders uit de 18e eeuw wilden dat wel. Ze gingen handelen in slaven.

Na de gouden eeuw kwam het tijdvak van pruiken en revoluties. Dit was de achttiende eeuw. Aan het einde van de 17e eeuw waren we veroverd door de Fransen. De Franse koning Lodewijk XIV regeerde vanuit zijn prachtige paleis in Versailles over een groot gebied. Nederland maakte ook deel uit van dit gebied. In de 18e eeuw werd nog geloofd dat de koning zijn macht van God gekregen had. Dit zorgde ervoor dat de koning een voorbeeld was voor vele mannen in dit tijdvak. Ze droegen dezelfde kleren als Lodewijk XIV. Ook droegen ze, net als de koning een pruik. Lodewijk XIV droeg zijn pruik waarschijnlijk omdat hij kaal was. Ook poederde hij zijn gezicht wit. Dat was toen mode. Rijke mensen mochten namelijk niet bruin worden.

Na Lodewijk XIV werd Lodewijk XV koning van Frankrijk. Lodewijk XV was de achterkleinzoon van Lodewijk XIV. Hij was de slechtste koning die Frankrijk ooit gehad heeft. In het jaar 1715 werd hij tot koning gekroond. Hij was toen nog maar 5 jaar oud. Hij kon niet met geld omgaan en wilde continu verwend worden en zich omringen met luxe.

Lodewijk XV kreeg veel kritiek van beroemde en invloedrijke filosofen. Rousseau was een van de filosofen die het niet eens was met de manier hoe hij het land regeerde.  Hij was een belangrijk filosoof in de geschiedenis. Hij zei dat Lodewijk XV zijn macht helemaal niet van God had gekregen. Hij kreeg zijn macht van het volk en moest dus goed voor het volk zorgen. Voltaire was een collega van Rousseau. Hij zei dat iemand die zijn werk niet goed deed, ontslagen mocht worden. De koning deed zijn werk niet goed en mocht dus ontslagen worden.

Aan het einde van de 18e eeuw werd de koning van Frankrijk ook inderdaad ontslagen. Lodewijk XV was inmiddels opgevolgd door Lodewijk XVI. Hij had te maken met een enorme staatsschuld en enkele mislukte oogsten en wist niet hoe hij de toestand in zijn koninkrijk weer recht kon zetten. Het volk kwam in opstand. De koning werd van de troon gehaald en terecht gesteld. Dit gebeurde door middel van een nieuwe uitvinding. Dankzij de guillotine konden ze heel snel mensen onthoofden.

Nederland was het grootste gedeelte van de 18e eeuw een beetje ingedut. Ze hadden in de 17e eeuw heel veel geld verdiend door de handel in specerijen. Maar ze hadden ook alles verloren door de oorlogen met Engeland en Frankrijk. Nadat ze van de schrik bekomen waren verzonnen ze een nieuwe manier om geld te verdienen. Deze keer haalden ze mannen en vrouwen uit West-Afrika vandaan en vervoerden hen per boot naar de Nederlandse kolonies in Zuid-Amerika. De Afrikanen moesten hier als slaven werken op de suiker- en katoenplantages. De leefomstandigheden van de slaven waren erg slecht. Ze werden als oud vuil behandeld. Daarom waren er steeds meer mensen die tegen de slavenhandel gingen protesteren. De slavenhandel is een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis.

Maar Nederland werd wel weer rijk dankzij de slavenhandel. Net als in de Gouden Eeuw bouwden ze enorme huizen en breidden ze hun steden uit. Veel rijke handelaren en edellieden hadden twee huizen. Ze hadden er eentje in de stad en eentje op het platteland. De huizen op het platteland waren vaak enorm. Ook hadden ze enorme tuinen. Deze huizen noemen we buitenhuizen. Er waren hele wijken vol met dit soort huizen.

Aanbieding

DutchHarvest OrganicHempTea
  • Dutch Harvest hennepthee is 100% biologisch
  • Alle mengsels bevatten minimaal 50% hennep
  • Cafeïnevrij
  • Zonder kunstmatige smaakstoffen, 100% natuurlijk