Categorieën
Tijdvak 10

Tijd van televisie en computer

Denk je dat de geschiedenis lang geleden is? Nee hoor. Ook vandaag kunnen er dingen gebeuren die voor altijd in de geschiedenisboeken zullen worden vermeld.

Het tijdvak van de televisie en computer heeft zijn naam uiteraard te danken aan het feit dat de massamedia in deze periode enorm groeide dankzij deze nieuwe uitvindingen. Wij leven nog steeds in dit tijdvak. Het begon ongeveer rond 1950. Met alle gebeurtenissen in deze periode kunnen we geschiedenis boeken vol schrijven. Hieronder vind je een korte samenvatting.

Nederland werd op 5 mei 1945 bevrijd van de Duitse bezetters. Na de Tweede Wereldoorlog lag Nederland in puin. De nieuwe Nederlandse regering had een zware taak. Er was een woningnood, omdat vele huizen waren verwoest. De mensen moesten aan het werk. Er moesten banen worden geschapen voor de werklozen. Veel mensen hadden de oorlog in armoede doorgebracht. De Nederlandse economie moest weer opnieuw groeien. Een van de mensen die dit regelde was  Willem Drees. Hij was minister-president van 1948 tot 1958. Zijn kabinet heeft er niet alleen voor gezorgd dat de Nederlandse economie weer gezond werd, het heeft ook belangrijke wetten ingevoerd. Dit waren bijvoorbeeld de Werkloosheidswet en de algemene ouderdomswet.

De haven van Rotterdam was ook een belangrijk onderwerp van de wederopbouw. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog was Rotterdam voor een groot gedeelte plat gebombardeerd. Ook de havens hadden grote schade opgelopen. Om de Nederlandse economie weer gezond te maken, moest Nederland zorgen dat ze kon handelen. Veel handel gebeurde via het water. De haven werd dus in een rap tempo hersteld. De handel groeide en de haven moest meegroeien. Zo gebeurde het dat de Rotterdamse haven in 1962 de grootste haven van de wereld werd. En het bleef de grootste tot aan het jaar 2004.

De Tweede Wereldoorlog was overduidelijk een enorme ramp in de geschiedenis van Nederland. Er is niets mee te vergelijken. Helaas werd Nederland in 1953 weer getroffen door een ramp. Deze had een heel andere oorzaak en omvang, maar heeft evengoed aan 1800 mensen het leven gekost. In één nacht stond het leven van duizenden mensen op z’n kop. Op 31 januari was hadden we echt noodweer. Niemand had verwacht dat dat noodweer enorm veel mensenlevens zou kosten. In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 braken de dijken in Zeeland. De storm zorgde ervoor dat ze het hoge water niet meer konden tegenhouden. We noemen deze ramp de watersnoodramp.

De Nederlanders zijn altijd al in gevecht geweest met het water. Maar na de watersnoodramp bouwden ze één van de grootste projecten ooit: de Deltawerken. Dit enorme netwerk aan dammen en keringen zou er voor zorgen dat de Zeeuwen in het vervolg droge voeten zouden houden.

Een ander groot project vond plaats in het Groningse Slochteren. Hier werd in 1959 gas gevonden. In het begin hadden ze nog niet door dat het hier om een enorme hoeveelheid gas zou gaan. Men denkt dat het waarschijnlijk nog tot 2030 zal duren voordat deze gasbel leeg is.

In een korte samenvatting over de tijd van televisie en computer moet ik zeker ook Srebrenica opnoemen. De hele wereld dacht dat ze een goede les hadden geleerd van de Tweede Wereldoorlog. Zoiets vreselijks mocht nooit meer gebeuren. Maar het gebeurde toch.

Srebrenica was het toneel van een gruwelijke genocide. Dit betekent dat er een massamoord was gepleegd op mensen van één bepaald ras. Het gebeurde in 1995, in de burgeroorlog van Bosnië en Herzegovina. In deze oorlog streden moslims en christenen voor onafhankelijkheid. De VN had Srebrenica als veilige plek voor gevluchte moslims aangewezen. Maar dit was een grote fout. Heel veel moslims die hier heen waren gevlucht werden vermoord toen de stad werd veroverd door Bosnisch-Servische troepen.

Aanbieding

DutchHarvest OrganicHempTea
  • Dutch Harvest hennepthee is 100% biologisch
  • Alle mengsels bevatten minimaal 50% hennep
  • Cafeïnevrij
  • Zonder kunstmatige smaakstoffen, 100% natuurlijk