Categorieën
Tijd van wereldoorlogen Tijdvak 9

De Duitse bezetting en de jodenvervolging

Waarom denk je dat we feest vieren op 5 mei? We zijn die dag bevrijd van de Duitsers. Het is inmiddels geschiedenis, maar het is te belangrijk om te vergeten.

De joodse Anne Frank werd in 1929 in Duitsland geboren. Zij is een belangrijk persoon uit de Nederlandse geschiedenis. Al kort na de geboorte van Anne kwam de familie Frank erachter dat het leven voor Duitse joden in dit tijdvak steeds ondraaglijker werd. De Duitsers wilden een verklaring en een oplossing voor hun financiële problemen. De joden kregen de schuld.

De joden hadden nog maar relatief kort geleden veel rechten gekregen die ze eerst nooit hadden. Enkele eeuwen geleden leefden alle joden nog afgezonderd van de rest van de bevolking. Ze woonden in getto’s. Ze mochten veel beroepen niet uitoefenen en mochten zichzelf geen burger noemen. Dankzij verschillende emancipatiebewegingen werden de joden uiteindelijk wel erkend als burger en mochten ze tussen de rest van de bevolking leven. Ze mochten alle beroepen uitoefenen die ze wilden en werden heel invloedrijk. Na al die jaren in afzondering deden ze namelijk erg hun best om alle kansen te pakken die ze kregen. Veel joden studeerden op de universiteit en richtten bedrijven op die veel winst maakten.

In dit tijdvak dachten veel Duitsers dat de emancipatie van de joden de oorzaak was van de financiële crisis. Ook dachten ze dat ze de problemen konden oplossen door de rechten van de joden weer af te pakken. Joden mochten niet meer overal komen. Hun burgerschap werd ingetrokken en ze mochten geen handel meer drijven met niet-joden. Er gingen stemmen op om nieuwe getto’s te bouwen, zodat ze weer geheel afgezonderd konden leven. Steeds meer mensen begonnen de joden te haten. Deze Jodenhaat noemen we antisemitisme.

Dit was de reden dat Otto Frank zijn gezin meenam naar Nederland. Ze verhuisden in 1933 naar Amsterdam en hij kon zijn bedrijf hier in Nederland voortzetten. Ze waren blij dat ze Duitsland hadden kunnen ontvluchten. Duitsland had de antisemitische Hitler als leider gekozen. Hitler had niet alleen een hekel aan joden. Hij wilde ook gebied veroveren om Duitsland groter te maken. In 1939 hadden de Duitsers Polen veroverd. Hier openden zij  het eerste getto. Vele joden werden uit hun huizen gehaald en verplaatst naar een klein, afgesloten gebied van de stad.

Het buitenland schoot Polen te hulp. Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk verklaarden de oorlog aan Duitsland. Duitsland maakte vrienden met Italië en Japan. Maar toen ze Noorwegen wilden veroveren kwamen zij in gevecht met de Britten. Ze wonnen dit gevecht en meenden dat ze nu de rest van Europa wel konden veroveren. Op 10 mei 1940 viel Duitsland Nederland binnen. Nederland gaf zich over toen zij op 14 mei Rotterdam hadden platgebombardeerd.

Nu werden de joden in Nederland ook vervolgd. De familie Frank kon niet meer vluchten naar veilig gebied. Ze moesten zich schuil houden. Ze verstopten zich in het achterhuis, achter het kantoor van het bedrijf van Otto Frank. Toch werden ze in 1944 gevonden en afgevoerd naar een concentratiekamp. Hier werden de joden niet alleen gevangen gezet, maar ook vermoord. Alleen vader Frank heeft het overleefd.

De tweede wereldoorlog eindigde met hulp van Amerika. Zij vielen de Duitsers aan in Frankrijk en vochten tegen de Japanners. Europa was redelijk makkelijk terug te veroveren. De Amerikanen, Britten en Russen werkten goed samen en waren veel te sterk voor de Duitsers. De Japanners gaven zich echter niet zo makkelijk gewonnen. Daarom probeerde Amerika een nieuwe uitvinding uit. Het was de meest vreselijke uitvinding van de geschiedenis. Ze gooiden kernbommen op Heroshima en Nagasaki. De steden werden compleet verwoest en Japan gaf zich over. In 1945 werd de vrede getekend.

Aanbieding

DutchHarvest OrganicHempTea
  • Dutch Harvest hennepthee is 100% biologisch
  • Alle mengsels bevatten minimaal 50% hennep
  • Cafeïnevrij
  • Zonder kunstmatige smaakstoffen, 100% natuurlijk