Categorieën
Tijd van televisie en computer Tijdvak 10

De Europese integratie

In Brussel worden belangrijke beslissingen gemaakt. Maar wie doen dat dan? Hoe heet die organisatie? Europa is pas in dit tijdvak begonnen met samenwerken.

Het tijdvak van de televisie en computer begon in 1950. In 1951 besloten verschillende Europese landen samen te werken. Zij richtten de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal op. Nederland maakte ook deel van deze gemeenschap. Ook Frankrijk, België, Luxemburg, West-Duitsland en Italië deden mee. Al deze landen hadden kolen en staal nodig om hun land weer op te bouwen na de oorlog. Het leek hen het beste om de handel hierin samen te regelen. Samenwerken zou voorkomen dat er een nieuwe oorlog kwam.

Als je tegenwoordig als Nederlander (bijvoorbeeld) naar Italië wilt reizen, heb je geen paspoort nodig. Een Europees identiteitsbewijs is voldoende. De grenzen tussen de Europese landen zijn erg dun geworden. Ook betalen we allemaal met dezelfde munt; de Euro. Niet lang geleden, in 1993 bestond dit allemaal nog niet. Toen moest je je paspoort laten zien als je een Europese grens over stak. Ook moest je je geld omwisselen. Alle Europese landen hadden hun eigen geld. Deze veranderingen zijn dus nog maar kort geleden gemaakt. Maar ze hebben wel blijvende veranderingen in de geschiedenis tot gevolg gehad. De beslissing hiertoe is gemaakt door de Europese Unie. Dit is de opvolger van De Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. De Europese Unie is in dit tijdvak een erg belangrijke organisatie.

De Europese Unie bestaat vanaf 2013 uit 28 landen. Dit aantal zal voorlopig blijven groeien. Maar niet alle landen betalen met de Euro. In 2012 waren er 10 Europese landen die nog steeds hun eigen munteenheid hebben. Als een land officieel wil overstappen op de Euro moet het wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo mag de staatsschuld bijvoorbeeld niet te hoog zijn. De landen moeten plechtig beloven dat zij er niet voor zullen zorgen dat de Euro in waarde zal dalen. Ze beloven dit in een stabiliteitspact. Maar vanaf 2009 bleek het voor veel landen erg lastig om zich aan dit pact te houden. Veel Europese landen hadden te veel schulden. Hierdoor daalt de waarde van de Euro. Als de waarde van de Euro daalt hebben alle Eurolanden daar last van.

Maar de Europese Unie heeft er niet alleen voor gezorgd dat er een gezamenlijke munt kwam. Want hoewel de EU oorspronkelijk begon als een samenwerkingsverband, tegenwoordig is het veel meer. Ze hebben echter nog steeds hetzelfde idee; ze willen voorkomen dat er ooit nog een grote oorlog uitbreekt. Dit is al té vaak in de geschiedenis gebeurd en dat willen we dus nooit meer. Door samen te werken en met z’n allen één regering te vormen hopen ze dat dit voorkomen kan worden. Het samenwerkingsverband is wereldwijd ook erg belangrijk. De Europese landen zijn namelijk redelijk klein. Allen tezamen zijn ze niet veel groter dan heel India. Europa heeft dus ook meer macht dan Nederland alleen.

Om er voor te zorgen dat alle Europese landen samen één krachtige stem kunnen vormen is er een centrale regering in Brussel. Hier worden wetten voor Europa gemaakt. In sommige gevallen is dat erg handig. Als er nieuwe wetten over, bijvoorbeeld, de visserij moeten worden gemaakt, is het handig dat alle landen bij elkaar zitten zodat ze hier samen afspraken over kunnen maken. Maar soms is een centrale regering niet zo handig. Sommige zaken zoals gezondheidszorg en landbouw willen de meeste landen toch liever zelf regelen.

Aanbieding

DutchHarvest OrganicHempTea
  • Dutch Harvest hennepthee is 100% biologisch
  • Alle mengsels bevatten minimaal 50% hennep
  • Cafeïnevrij
  • Zonder kunstmatige smaakstoffen, 100% natuurlijk